Eidos Forums  

Go Back   Eidos Forums > Current Games > Tomb Raider Series > Tomb Raider: Legend > Tomb Raider Legend Technical Forum

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-05-2006, 07:13 AM
Dionysis Dionysis is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1
Default Crc Error!!!

Hi everyone i buy recently Tomb Rider : Legend and i have installing problems specifically i receive the message "crc error occured while installing" and the strange thing is that the dvd is brand new finally what can i do to solve my problem?

Thank you
Reply With Quote
  #2  
Old 04-05-2006, 03:01 PM
simulation simulation is offline
Gamer
 
Join Date: Jul 2003
Location: London, England
Posts: 226
Default

You get CRC error when reading bad files. This could be down to a faulty DVD or the Player is faulty.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-05-2006, 03:22 PM
R1c4n R1c4n is offline
Gamer
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 77
Default

Definitely try to install on some1 else's pc, just to see if it reads.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2006, 05:18 AM
Lucid Enigma Lucid Enigma is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default Not that simple!

I repeatedly get the crc error on install too.
The DVD is brand new, immaculate condition and I have done a full DVD scandisc which reports 100 %readable.
With absolutely no doubts as to the full integrity of both drive and disc, anyone have any new suggestions?!?
Reply With Quote
  #5  
Old 04-08-2006, 06:14 AM
Trinity34 Trinity34 is offline
Permanent Vacation
 
Join Date: Jul 2002
Location: Cincinnati, OH
Posts: 2,230
Default

This is just a guess but instead of auto playing the disk, cancel the installation and go to My Computer --> Right click on DVD drive --> Open --> Look for a setup.exe or install.exe. Click on that.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-08-2006, 06:57 AM
Lucid Enigma Lucid Enigma is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default

Tried that already. No luck.
I've just been monitoring which file it's reading from at the point of error and it's not even the same point all the time?!?
It will successfully read and install files that it might later report the crc error for without having changed a thing, reset or even touched the disc.
(Also failing on files that it later installs)
Reply With Quote
  #7  
Old 04-15-2006, 01:51 PM
moukoko moukoko is offline
New Player
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 7
Default i also have this problem

i tryed to install the game on another pc and it worked great, but on mine i get crc error when install. and every time on same position.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-16-2006, 01:34 AM
adeljas adeljas is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7
Default

ur dvd drive !
Reply With Quote
  #9  
Old 04-16-2006, 04:20 AM
Frost Frost is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default

No, the problem is definitely not the DVD drive.
I have the same problem, so I tried to copy the complete content of the DVD to my hard drive. That worked fine (which proves that the DVD is perfectly readable). Then I tried to install from the copy on my hard drive and still got the CRC error!

I have not been able to install the game by now.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-16-2006, 04:42 AM
Frost Frost is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default

This problem has also been reported in the German Tomb Raider Forum. Some people there believe, that the problem is related to Tomb Raiders protection system against illegal DVD copies. They suggest to disable all anti-virus software, all firewalls, any virtual drive software (like Deamon tools), etc. Then the installation should work.

Another theory from the German Forum: Get the latest version of MSI (the windows installer).

I will try this now. If it works, I will let you know. If I dont forget...

Last edited by Frost; 04-16-2006 at 04:44 AM.
Reply With Quote
  #11  
Old 04-17-2006, 05:47 AM
Frost Frost is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default CRC problem solved

Hahaha, finally the installation worked!

If anyone still has the same problem, this is what you have to do:
- Stop all virus-scanners, firewalls, etc. for the duration of the installation.
- Stop all virtual drive software (if you have any running at all).
- Most important: Go to your BIOS settings (you have to hit a key - usually the DEL-key - immediately after starting your computer, that is before (!) Windows starts) . In the BIOS settings look for the settings of your DVD drive. Disable UDMA for the DVD drive and/or set PIO mode of the DVD drive to "0". (Both UDMA and PIO are data transfer protocols for the DVD drive. In simple words, having them enabled makes the DVD drive faster. However, Tomb Raiders copy protection seems not to work correctly with these protocols enabled - at least not on all DVD drives...)

Now the installation should work. (It did for me.)

After the installation go to the BIOS again and enable UDMA and/or PIO again. Otherwise your DVD drive will continue to be unexpectedly slow...

Hope this helps.
One final note: The game is really, really, really great! Dont give up, its worth all the troube you may have with the installation!
Reply With Quote
  #12  
Old 04-17-2006, 11:39 AM
D4rcus D4rcus is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1
Unhappy CRC Error

Well I've done everything Frost suggested but still no luck!

Anyone else got any bright ideas?
Reply With Quote
  #13  
Old 04-17-2006, 01:53 PM
moukoko moukoko is offline
New Player
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 7
Default still nothing

same here. nothing happens. i did everything. i also borrowed dvd drive from friend, but nothing happens.
Reply With Quote
  #14  
Old 04-17-2006, 05:05 PM
Trinity34 Trinity34 is offline
Permanent Vacation
 
Join Date: Jul 2002
Location: Cincinnati, OH
Posts: 2,230
Default

where did you get the game from? Is it the original disk?
Reply With Quote
  #15  
Old 04-17-2006, 06:58 PM
DABhand DABhand is offline
Gamer
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 84
Default

Basically some AV scanners try to scan archives/installations and TRL could be set sensitive when installing, so when the installation is held up for a scan the installer thinks "oh oh problem"
Reply With Quote
  #16  
Old 04-20-2006, 09:20 AM
moukoko moukoko is offline
New Player
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 7
Default

did anyone find the answer?
Reply With Quote
  #17  
Old 04-20-2006, 12:13 PM
DABhand DABhand is offline
Gamer
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 84
Default

Yeah go into the cd-rom folder and right click on the setup.exe and choose windows 2000 compatibility.


Also try to disable DEP if using XP-SP2, http://support.microsoft.com/kb/875352
Reply With Quote
  #18  
Old 04-20-2006, 01:39 PM
moukoko moukoko is offline
New Player
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by DABhand
Yeah go into the cd-rom folder and right click on the setup.exe and choose windows 2000 compatibility.


Also try to disable DEP if using XP-SP2, http://support.microsoft.com/kb/875352
what cd-rom folder? on game disc?
Reply With Quote
  #19  
Old 04-20-2006, 02:39 PM
moukoko moukoko is offline
New Player
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 7
Default

ok i did those two things and nothing. crc error at same spot during installation
Reply With Quote
  #20  
Old 04-21-2006, 09:55 AM
Master70 Master70 is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 6
Default CRC error.....1°pc no problem...2°...oohhh no again!!!

hi guys, sorry for my bad english, my problems are:

ORGINAL DVD GAME of TRL in 2 computers:

2° PC........All good, i can install the game but is poor, Athlon XP 1700+ 512MB RAM, ATI Radeon 7500 and SB Live!, DVD-RW LG

1° PC........"CRC BAD ERROR the installation...ecc ecc" ASUS A8NE, Athlon 3500+ xp64, 2 BG Kingston 400Mb, Radeon X800 GT, DVD-RW Piooner DVR-110D, DVD-RW NEC ND-3500AG.

I read all posts but nothing to do! I would like to play with 1° pc but i can't!
Anyone can help me???
The game-seller says to me the DVD is good cause i can play with my 2° pc, but i use this one only if there are any damage in my 1°!!!!
What can i do???
Ty all for this good topic
Reply With Quote
  #21  
Old 04-21-2006, 07:30 PM
BlackHamlet BlackHamlet is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Talking

my english isn't very good, sorry
I have the crc error and I find the way to play de game, without install it
Ok guys, do this:
1- Install the Tomb Raider Legend demo
2- Go to the original Tomb Raider Legend DVD and open with WinRar the file archive.dat and select all the files and copy, then paste its in your Tomb raider legend

demo folder.
3- copy and paste all the "disk" files, the tr7.pdb file, the trl.dat, the binkw32.dll, and all the .bik files in the Tomb raider legend demo folder.
4- Download a crack of the game and put it in the Tomb Raider legend demo folder.
Now the game have to work, something is somehting
Reply With Quote
  #22  
Old 04-22-2006, 02:35 AM
Master70 Master70 is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 6
Thumbs down It's not possible...!!!!

Ty for help but, i cant install also the DEMO VERSION!!!!
I ve again CRC ERROR.....sigh!
I install demo by HDD not by DVD drive, always the same problem!
I uninstall Alchool and all my virtual drive but nothing to do!
Other help??

TY all
Reply With Quote
  #23  
Old 04-22-2006, 02:44 AM
Master70 Master70 is offline
New Player
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 6
Rolleyes HDD SATA= no install TRL??

My pc is maked so:

ASUS A8NE, Athlon 3500+XP64, HDD Hitachi 160 Gb SATA, 2 GB RAM 400MHz kingston CL 2,5, DVD-RW Piooner 110D(lastfirmware), DVD-RW NEC 3500 AG (last firmware), ATI RADEON X800GT (last driver with Catalyst), FDD 1,44 Mb, Ethernet 10/100, SB AUDIGY 2 SZ, HDD 250 GB ATA 133 Western Digital USB2, Pinnacle pctv rave, OS Windows XP SP2.

What's the problem?????
Reply With Quote
  #24  
Old 04-22-2006, 05:52 AM
Trinity34 Trinity34 is offline
Permanent Vacation
 
Join Date: Jul 2002
Location: Cincinnati, OH
Posts: 2,230
Default

Try downloading the demo from a different site. Sorry that's the best I can come up with.
Reply With Quote
  #25  
Old 04-22-2006, 07:42 AM
Leak Leak is offline
Gamer
 
Join Date: Apr 2006
Location: Linz, Austria
Posts: 285
Default

Quote:
Originally Posted by Master70
HDD SATA= no install TRL??
That's a definite "No" as I've successfully installed it on a 250GB Hitachi SATA 2 hard drive...

np: New Order - World In Motion (Singles (Disc 2))
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Report Problems Here... Jumpin_Jebus Project: Snowblind - Technical Forum 127 03-31-2006 11:57 AM
crc error Sean582 Thief: Deadly Shadows 3 12-03-2004 07:34 PM
Reinstallation problem clamatius Deus Ex - Technical Forum 1 03-17-2004 02:29 PM
Cyclic Redundancy Error???? Help! Master_Ryan Startopia - General Discussion - Archive 12 09-22-2002 07:36 PM


All times are GMT -8. The time now is 09:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.