Eidos Forums

Go Back   Eidos Forums > Eidos Classics > Eidos Games Archive > Startopia > Startopia - General Discussion - Archive

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-30-2003, 11:45 AM
DMA57361 DMA57361 is offline
Gamer
 
Join Date: Jun 2002
Location: UK
Posts: 514
Exclamation Reason: Multiplayer Drop-To-Desktop Bug

You all know the multiplayer bug where one or more uses drops to the desktop? There has been many a question about it in this forum over and over. If you don't the general gist is that for no apparent reason one random machine in the game either locks up or drops to the desktop with no errors, and the game continues for the other players with a "Played XXX has left" message.

I have a theory on what is causing it. The automatic game saving feature.

Why do I think this? Well . . . me and my sister decided to play a game since we've not tried in ages, I was hoping the bug was hardware or OS linked or something and would have gone away. No such luck. A short while in the game locks on my sisters computer, so we restart the game and reconnect the multiplayer. I remember that the game autosaves . . I hope into the load screen and load the most recent one. I get a "Cannot load, other machine doesn't have matching save" error, which is odd. But the second oldest autosave works perfectly . . and is about 5-10mins back in the game. We loaded that one game a few times and with a surprising amount of regularity it crashed after about 5-10mins each time. Each time the newest autosave failed with the 2nd working. The computer that locked or dropped to desktop varied, and so did the computer as the host.

If the newest autosave is only on one of the computers that would imply the other fails while, or just before, making it - since they are made in sync with one-another to be loaded later on!

Can someone else confirm my little test for me?

And if we agree this could be the problem could you nice Muckyfoot people tell me how to disabled the autosave? (Since that'll be easier than you releasing a bug-fix patch or whatever.)
  #2  
Old 07-31-2003, 02:08 AM
MunkeeChum MunkeeChum is offline
Permanent Vacation
 
Join Date: Jun 2002
Location: up your alley
Posts: 962
Default

Interesting......

I can't test it out for you though. I have never been able to even connect to a Multiplayer game. I hate GameSpy Arcade...
  #3  
Old 07-31-2003, 04:34 AM
Overmind Overmind is offline
Gamer
 
Join Date: Feb 2003
Location: Groul Sector
Posts: 218
Default

Don't we all.

Curse GameSpy, curse it I say,
It stops Multiplayer in every way!
Hard to use, hard to install,
You hate GameSpy? Don't we all!

Curse GameSpy, curse it I say,
It stops Multiplayer in every way!
GameSpy really does not stand tall,
It's partly responsible for StarTopia's fall!

Well, that and not enough advertising. Thank goodness for the Yetucyun Guild, that's all I say.

Interesting theory, mind. I'd check it personally, but I can't (see above!).

EDIT: The above rhyme does not in any way apply to real life in general, but only to my own experiences with GameSpy itself. The quality of the program, the user-friendliness and the usefulness are not solely represented by my opinions, and have no bearing on how the program operates.

That should do it. If you'd rather I delete this post, Dhama, let me know.

Last edited by Overmind; 08-02-2003 at 12:40 AM.
  #4  
Old 07-31-2003, 06:38 AM
MunkeeChum MunkeeChum is offline
Permanent Vacation
 
Join Date: Jun 2002
Location: up your alley
Posts: 962
Default

Brillant. I'd like to commision you to produce a book of Startopia Inspired Verse.
  #5  
Old 07-31-2003, 09:25 AM
dhama dhama is offline
Hero
 
Join Date: Feb 2001
Posts: 3,393
Default

Quote:
Originally posted by Overmind
......It's partly responsible for StarTopia's fall!
Whether it be true or not is not for us to say on these forums. please think about any implications that might arise over something said here. If you are unsure, please read the TOU.
  #6  
Old 07-31-2003, 11:28 AM
MunkeeChum MunkeeChum is offline
Permanent Vacation
 
Join Date: Jun 2002
Location: up your alley
Posts: 962
Default

We've discussed "the sequel" and lack thereof many times here - without opposition or intervention.
  #7  
Old 07-31-2003, 11:28 AM
DMA57361 DMA57361 is offline
Gamer
 
Join Date: Jun 2002
Location: UK
Posts: 514
Default

No one with a home based LAN to test this?

Anyone know how to turn off autosave and I'll test that way, but for the life of me I see no entry in the ini, registary and can't find any cmd line switches . . .

Any help?
  #8  
Old 08-01-2003, 07:00 AM
Overmind Overmind is offline
Gamer
 
Join Date: Feb 2003
Location: Groul Sector
Posts: 218
Default

Quote:
Originally posted by MunkeeChum
Brillant. I'd like to commision you to produce a book of Startopia Inspired Verse.
Thanks, but I have my work cut out with the Yetucyun Guild already. 11 missions, each with its bit of lovingly crafted storyline, are resolutely not being written because I haven't finished the first bit yet. I've got some ideas, though, so don't panic!

Quote:
Originally posted by Dhama
Whether it be true or not is not for us to say on these forums. please think about any implications that might arise over something said here. If you are unsure, please read the TOU.
It was naughty, I know. Sorry, Dhama.
EDIT: There, I've tried to meet you halfway. I have no wish to break the TOU, and will preserve my membership of these forums in any way I can... But I draw the line at giving you my contest prize!

Last edited by Overmind; 08-02-2003 at 12:42 AM.
  #9  
Old 08-01-2003, 11:24 AM
DMA57361 DMA57361 is offline
Gamer
 
Join Date: Jun 2002
Location: UK
Posts: 514
Talking

I'm going to winge every day from now on until someone tells me if it's possible to disable autosaving.

*smiles at the MF staff*

Please?
  #10  
Old 08-05-2003, 04:40 AM
DMA57361 DMA57361 is offline
Gamer
 
Join Date: Jun 2002
Location: UK
Posts: 514
Default

No help?

Come on, someone must know!
  #11  
Old 08-05-2003, 02:45 PM
Hand-E-Food Hand-E-Food is offline
Gamer
 
Join Date: Sep 2002
Location: Melbourne, Aus
Posts: 601
Default

Write protect your save game directory. I have no idea if it works. It'll probably crash the game. Give it a go!
  #12  
Old 08-06-2003, 04:29 AM
DMA57361 DMA57361 is offline
Gamer
 
Join Date: Jun 2002
Location: UK
Posts: 514
Default

Now that sounds like a good idea . . .

I'll test what happens once I'm back from work this evening . . .
  #13  
Old 08-06-2003, 11:22 AM
DMA57361 DMA57361 is offline
Gamer
 
Join Date: Jun 2002
Location: UK
Posts: 514
Default

How do you write-protect a directory!? (Windows XP btw)

For the life of me I can't work it out. Kinda worrying me . . .

Bet's it's really obvious.
  #14  
Old 08-06-2003, 06:36 PM
Hand-E-Food Hand-E-Food is offline
Gamer
 
Join Date: Sep 2002
Location: Melbourne, Aus
Posts: 601
Default

I don't know about a directory, but if you write protect the Autosave Alpha/Beta/Gamma.sav files in your profile, the autosave can't save over them. To be honest, I'd expect this to crash the game, but give it a go.
  #15  
Old 08-06-2003, 06:37 PM
Hand-E-Food Hand-E-Food is offline
Gamer
 
Join Date: Sep 2002
Location: Melbourne, Aus
Posts: 601
Default

Oh, and to do it, right click the files, select Properties... and check the Read Only box down the bottom.
  #16  
Old 08-07-2003, 02:33 PM
DMA57361 DMA57361 is offline
Gamer
 
Join Date: Jun 2002
Location: UK
Posts: 514
Default

I know how to write-protect files.

Not folders thou.

I'll have to get some autosaves made then I'll write protect them and try testing it.
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 11:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.